Goed nieuws voor – aankomende – ouders die niet met elkaar getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben.
Bij de geboorte van hun kind worden deze ouders niet gelijk allebei –juridisch- ouder gezien. Dat is voor de wet enkel de moeder uit wie het kind geboren is. Om ook juridisch ouder te worden moet de andere ouder met medewerking van moeder of door tussenkomst van de rechter met zijn vervangende toestemming eerst het kind voor of na de geboorte bij de burgerlijke stand als zijn of haar kind erkennen.
Tot nu toe kreeg die ouder bij die erkenning van het kind niet automatisch samen met de moeder het ouderlijke gezag over hun kind. Dit hebben de ouders apart moeten regelen, samen of ook via de rechter. Vanaf 1 januari 2023 is dat niet meer nodig en krijgen beide ouders bij de erkenning van hun kind van rechtswege samen het ouderlijk gezag over hun kind.
Wel blijft de erkenning van het kind nog steeds nodig om een juridische relevante ouder-kind relatie te laten ontstaan als de ouders niet getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben.
Dat verandert met de komende jaarwisseling niet in de wet.
Hebt u vragen over de erkenning van uw kind en/of over het ouderlijk gezag of andere kwesties die gerelateerd zijn aan familie en relaties, neemt u dan contact op met Marjolein Clijsen of Ramona Brouwers via ons kantoor in Heerlen of Maastricht. Zij werken op beide locaties.
Nieuws Overzicht