Help ik ga een internationale koopovereenkomst aan; welk recht is van toepassing en wat is het Weens Koopverdrag?

04.11.2024

Het Weens Koopverdrag (WKV) bevat regels voor internationale koopovereenkomsten van roerende zaken tussen professionele partijen / B2B uit verschillende landen. Het WKV is automatisch van toepassing indien partijen zijn gevestigd in verschillende landen die partij zijn bij het WKV of wanneer volgens de regels van internationaal privaatrecht het recht van een verdragsluitende staat van toepassing is. Het komt vaak voor dat partijen uit twee verschillende landen in de overeenkomst opnemen dat bijvoorbeeld Nederlands recht van toepassing is. Punt is dat het nationale recht (hier Nederlands recht) automatisch door het WKV aan de kant wordt gezet als het WKV niet (uitdrukkelijk) in de overeenkomst is uitgesloten. Ook komt het voor dat in de algemene voorwaarden van een bedrijf een rechtskeuze is opgenomen of het Weens Koopverdrag is uitgesloten. De voorvraag is of deze algemene voorwaarden rechtsgeldig zijn overeengekomen en dit wordt dan nog steeds beantwoord door het Weens Koopverdrag. Het Weens Koopverdrag stelt hieraan zwaardere eisen dan het nationale recht, zodat de kans bestaat dat het WKV toch van toepassing is. Kortom: het WKV is automatisch en snel in beeld bij internationale koopovereenkomsten van roerende zaken als dit niet expliciet is uitgesloten.

Wat zijn dan de verschillen tussen het WKV en het Nederlands recht? Het WKV kan voor verkopers gunstiger uitpakken dan het nationale (Nederlandse) recht. Het WKV kent bijvoorbeeld korte vervaltermijnen, stelt zwaardere eisen aan recht op vervanging van de geleverde zaak en ook aan het recht op ontbinding. Bij het WKV moet het steeds gaan om kortgezegd een wezenlijke tekortkoming (terwijl naar Nederlands recht iedere tekortkoming recht kan geven op ontbinding). Van belang hierbij is dat steeds een goede keuze wordt gemaakt of het WKV wel of niet van toepassing moet zijn.

Voor de praktijk gelden derhalve minimaal de volgende aandachtspunten:

  1. wees alert dat bij internationale B2B koopovereenkomsten roerende zaken het WKV automatisch van toepassing is;
  2. maak een goede keuze tussen het nationale recht / Nederlands recht en het WKV;
  3. in geval van uitsluiting van het WKV moet een concrete uitsluiting worden opgenomen in de overeenkomst zelf en niet in de algemene voorwaarden.

Als u vragen heeft, neem dan gerust contact op met Philip Nijbakker (p.nijbakker@paulussen.nl).

 

Nieuws Overzicht