Klimaat en recht: Roger Cox op de Radio

22.10.2024

Klimaat en recht: Roger Cox op de radio

Enkele weken geleden schoof onze klimaatadvocaat Roger Cox aan bij een tweetal radioprogramma’s waarin hij uitgebreid sprak met Jan van Poppel en Floortje Smit.

Deze radio-optredens zijn nu ook terug te luisteren.

Wil je meer weten over het werk Roger en zijn team en de manier waarop het recht bescherming kan bieden tegen de gevaren van klimaatverandering? Dan zijn onderstaande afleveringen interessant om kennis van te nemen.

Dromers! met Roger Cox over klimaatrechtvaardigheid

In Dromers! gaat presentator Jan van Poppel elke nacht drie uur lang in gesprek met één gast! Vijf dromers die elk op hun eigen manier dromen van een betere wereld! 

Deze nacht gaat Jan in gesprek met ‘klimaatadvocaat’ Roger Cox. Een titel die hij kreeg toen hij namens Urgenda in 2015 de Nederlandse staat voor de rechter sleepte. Hij is het levende bewijs dat je als individu wel degelijk een verschil kunt maken in de strijd tegen klimaatverandering.

Ze bespreken hoe hij op het revolutionaire idee kwam, hoe hij de zaak won en waar zijn onuitputtelijke drive vandaan komt om jarenlang, dag en nacht, alles opzij te zetten in de strijd voor klimaatrechtvaardigheid.

Aflevering terug te luisteren via https://www.nporadio1.nl/podcasts/de-nacht-van/111950/dromers-met-roger-cox-over-klimaatrechtvaardigheid

Brainwash Zomerradio met Roger Cox

In Brainwash Zomerradio interviewt Floortje Smit makers en denkers aan de hand van de muziek die ze zelf meebrengen. Deze keer: Roger Cox

Roger Cox doet zijn werk als klimaatadvocaat niet uit idealisme, maar uit noodzaak. ‘Zoals je een drenkeling in het water achterna springt’, zegt hij. Hij kán niet anders. Nadat hij in 2006 de documentaire An Inconvenient Truth zag, was wegkijken niet langer mogelijk. Hij stopte al zijn vrije tijd in het bestuderen van het klimaatprobleem en de relevante rechtsgebieden. Zo vond hij een innovatieve manier om overheden en grote bedrijven te dwingen hun CO2-uitstoot te reduceren: via de Duty of Care.

Het is niemand toegestaan gevaren voor anderen te creëren terwijl je die redelijkerwijs kunt voorkomen. Daarmee begon Cox een revolutie via de rechtbank: in 2015 won hij een zaak tegen de Nederlandse staat en in 2021 tegen Shell, wat wereldwijd mensen wist te inspireren tot eigen rechtszaken. Nu richt hij, samen met Milieudefensie, zijn pijlen op de ING.

Podcast van de aflevering te vinden via https://www.brainwash.nl/programmas/brainwash-zomerradio/seizoen-2024/roger-cox.html

Over het werk van Paulussen Advocaten op het gebied van klimaat

Het team van Paulussen Advocaten treedt op voor Milieudefensie en andere maatschappelijke (milieu-)organisaties in klimaatzaken, waaronder de klimaatzaak tegen Shell. Naast Roger Cox maken Funs van Diem, Mieke Reij en Pim Heemskerk deel uit van dit team. Voor meer informatie over het werk van Paulussen Advocaten op dit gebied, zie https://www.paulussen.nl/nl/sector/energie-en-klimaat/.

Op dinsdag 12 november 2024 doet het Gerechtshof Den Haag uitspraak in het hoger beroep van Shell tegen het vonnis van de rechtbank uit 2021, waarin is geoordeeld dat Shell de wereldwijde uitstoot van de Shell-groep in 2030 met ten minste (netto) 45% moet hebben teruggebracht. De uitspraak is vanaf 8:00 uur ’s ochtends te volgen via een livestream. Voor meer informatie en de link naar de livestream, zie https://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Gerechtshoven/Gerechtshof-Den-Haag/Nieuws/Paginas/Aankondiging-uitspraak-zaak-over-vordering-vermindering-CO2-uitstoot-door-Shell.aspx

 

Nieuws Overzicht